KLOOTSCHIETEN  is een aloude sport welke het meest beoefend word in het oosten des lands

De kloot is een houten of kunststof bal, verzwaard met lood met een maximale doorsnede van 90 mm en een gewicht tussen de 200 en 800 gram.

de Kloot word onderhands geworpen over een parcours van ongeveer 4 kilometer zijnde een verharde weg zonder stoepranden of verkeersopstakels en vind daarom ook meestal plaats in het buitengebied.

er word gespeeld in teamverband van max 5 personen welke dan tegen een ander team speelt met de bedoeling het parcours in zo min mogelijk worpen af te leggen, waarbij bij een gelijke stand het aantal meters na de finish bepalend is voor de winnaar.

elk team wijst een schrijver aan die middels turfen de score bijhoud van elke speler. op het formulier worden ook de scores van de tegenstander bijgehouden om tussentijds de scores te kunnen vergelijken om het zo eerlijk mogelijk te houden.

de 2 teams vertrekken tezamen waarbij de achterliggende kloot altijd als eerste aan de beurt is,

de  teamleden gooien telkens om de beurt (schieten).

op de plaats waar de kloot stil komt te liggen gaat de volgende speler verder,

indien de kloot in berm of sloot beland word de kloot haaks op de lengterichting van de weg gelegd.

Bochten mogen worden afgesneden waarbij de kloot wel op de weg of er overheen dient te gaan,indien dit niet het geval is is de worp ongeldig en dient de volgende speler op de zelfde plaats een poging te ondernemen.

bij raken van tegenstanders of spullen daarvan, mag men de worp overnieuw doen.

VEILIGHEID staat voorop en men dient ALTIJD het overige verkeer VOORRANG te verlenen, en voor  men gaat gooien een luide schreeuw te geven zodat iedereen weet dat u gaat gooien. 

Kijk daarom altijd naar de persoon die gaat gooien zodat u niet verrast word door een aanstormende kloot.

 

 

Na de proefperiode van 2 maand dient U een EIGEN KLOOT aan schaffen, welke op uw maat en gewicht word vervaardigd.

deze KLOTEN zijn verkrijgbaar vanaf 12,50 (verschillende formaten , gewichten en kunstof mogelijk) levertijd afhankelijk van beschikbaarheid, en te bestellen via website www.klootschietmateriaal.nl